Новини

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що на території області постійно проводяться протиепізоотичні заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. Так, спеціалісти районних державних лікарень ветеринарної медицини на території області в 2020 році провели 158394 щеплення тварин проти сказу, в тому числі: собак – 88617 гол., котів – 68577 гол., великої рогатої худоби – 1043 гол., дрібної рогатої худоби – 69 гол., свиней – 44 гол., коней – 27, єнотовидних собак – 14 гол., інших диких – 3 гол.

Також, в 2020 році на Київщині проведено осінню кампанію пероральної імунізації (вакцинації) диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розповсюдження, за допомогою літаків АН-2, їстівних принад з вакциною над лісовими та сільськогосподарськими угіддями області, за виключенням територій населених пунктів, автошляхів та водойм. Так, розповсюджено 541913 принад на території площею 21676,5 км2.

Незважаючи на низку проведених протиепізоотичних заходів, епізоотична ситуація в Київській області щодо сказу залишається напруженою і нові випадки продовжують реєструвати.

Безумовно, кожен власник домашньої тварини бажає здоров’я своєму улюбленцю, але переважно безвідповідально відноситься до проведення будь-яких профілактичних щеплень та нехтують «Правилами утримання домашніх тварин», що розробляються і затверджуються органами місцевого самоврядування. Невиконання цих двох головних складових приводить до розповсюдження сказу та наражає на небезпеку власників тварин, їх сім’ї та оточуюче населення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертається до мешканців області та нагадує, що запорукою профілактики сказу серед домашніх тварин є своєчасне їх щеплення (вакцинація)!

Варто зауважити, що в Київській області державні установи ветеринарної медицини проводять щеплення тварин проти сказу на безоплатній основі.

Отримати послугу з вакцинації своїх домашніх улюбленців власники тварин можуть в будь-якій державній лікарні ветеринарної медицини Київської області
за наступними адресами (з посиланнями):

Білоцерківська міська державна лікарня ветеринарної медицини

м. Біла Церква, вул. Товарна, 27

(04563) 6-10-23

Баришівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Баришівка, вул. Пархоменка (Софіївська), 32

(04576) 5-18-85

Богуславська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Богуслав, вул. Стадіонна, 12

(04561) 5-14-96

Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Бориспіль, вул. Польова, 26

(04595) 6-64-49

Бородянська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Бородянка, вул. Семашко, 149

(04577) 5-33-23

Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Бровари, вул. Металургів, 21

(04594) 6-58-60

(04594) 5-02-05

Васильківська районна державна лікарня ветеринарної медицини

с. Червоне, вул. Васильківська, 2 г

(04571) 2-47-81

Вишгородська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Димер, вул. Революції, 49

(04596) 3-15-61

Володарська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Володарка, вул. Зарічна, 82

(04569) 5-01-35

Згурівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Згурівка, вул. О. Кошового, 121

(04429) 8-09-24

(04429) 8-09-22

Іванківська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Іванків, вул. Михайлівська, 7

(04591) 5-13-93

Кагарлицька районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Кагарлик, вул. Комунарська, 58

(04573) 5-13-49

Києво-Святошинська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Вишневе, вул. Балукова, 28

+380503857863

Макарівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Макарів, вул. Фрунзе, 152

(04578) 5-14-02

Миронівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Миронівка, вул. Елеваторна, 1

(04574) 5-11-52

Обухівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Обухів, вул. Васильківська, 13

(04572) 5-69-52

Переяслав-Хмельницька районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Переяслав- Хмельницький, вул. Ярмаркова, 51

(04567) 5-66-42

Рокитнянська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Рокитне, вул. Колгоспна, 9

(04562) 5-22-78

Сквирська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Сквира, вул. Липовецька, 82

(04568) 5-18-32

Ставищенська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Ставище, вул. Сумська, 3

(04564) 5-18-84

Таращанська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Тараща, вул. Червоноармійська, 51

(04566) 5-29-56

Тетіївська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Тетіїв, вул. Ак. Байраківського, 87

(04560) 6-18-68

Фастівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Фастів, вул. Житомирська, б/н

(04565) 5-52-36

Яготинська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Яготин, вул. Танкістів, 14

(04575) 5-46-58

УВАГА - СКАЗ!!!

Сказ – гостра інфекційна (вірусної природи) хвороба, загальна для людини і тварин, з ознаками ураження центральної нервової системи, завжди зі смертельним наслідком, якщо у зараженої тварини або людини почали проявлятися зовнішні ознаки.

На сказ хворіють усі дикі і домашні тварини, а також гризуни, кажани і птахи. Найчастіше людина заражається від кішок, лисиць і собак.

Вірус сказу, який потрапив в організм тварини або людини, по нервових волокнах (зі швидкістю приблизно 3 міліметри на годину) проникає в спинний, а потім головний мозок, де розмножується, викликаючи дифузний енцефаломієліт (запалення головного та спинного мозку). З мозку по нервових шляхах вірус поширюється в різні органи і тканини, в тому числі потрапляє в слинні залози, інфікуючи слину.

На жаль, лікування від сказу не існує! Щеплення від сказу хвороби на стадії появи перших симптомів вже не дають результату. Смерть настає через кілька днів після появи перших симптомів.

Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянці тіла з'являються свербіж і болі. Далі з'являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках - до року.

Існує багато хибної інформації про цю хворобу, яка активно поширюється навіть у засобах масової інформації, вводячи в оману читачів і яку необхідно спростувати:

  1. «Небезпечні тільки «божевільні» тварини».

На жаль, за зовнішніми ознаками визначити, чи небезпечна тварина для людини, неможливо. Зовнішніми ознаками сказу можуть бути: сильне слиновиділення, водо- і світлобоязнь, спроби кусати себе, параліч кінцівок, апатія, надмірна агресія або, навпаки, лагідність. Іноді симптоми можуть бути змазані або слабо виражені. Хвора на сказ тварина, не обов'язково схожа на монстра з налитими кров'ю очима та пінистою слиною з пащі.

Справа в тому, що вірус може знаходитися в слині тварини за кілька днів до появи перших симптомів. Тобто, тварина може поводитися цілком природньо, але бути ураженою. Небезпека може приховуватися в будь-якій тварині, навіть у вашому домашньому улюбленці. Тому до лікаря потрібно йти відразу після укусу будь-якою твариною.

  1. «Зараження відбувається при укусі дикою твариною».

Звичайно ж, що основне джерело сказу все-таки дикі тварини (лисиці, єнотовидні собаки, їжаки та ін.), проте, домашні тварини (кішки і собаки) також відіграють велику роль у поширенні сказу. Захворівши на сказ, дикі тварини втрачають інстинктивну обережність і підходять до людей. На жаль, не замислюючись про небезпеку, чому лісові мешканці ведуть себе як ручні домашні, люди беруть їх на руки, годують, гладять. У групі ризику, переважно, діти.

Зараження, відбувається при попаданні вірусу сказу в організм людини через слину хворих тварин при укусах, подряпинах, слизову оболонку очей, рота, носа. Вірус через пошкодження на шкірі може потрапити в організм людини навіть при контакті з яким-небудь предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини (рясне слиновиділення - початкова ознака сказу!).

Саме тому, навіть якщо вас укусила або подряпала абсолютно здорова на вигляд тварина, потрібно йти до лікаря.

  1. «Тварину, яка напала або виявляє агресію потрібно знищити».

У жодному разі. Якщо на вас напала домашня тварина, то потрібно її ізолювати (закрити). Після чого негайно звернутися в найближчий травматологічний пункт. Потім зателефонувати у державну лікарню ветеринарної медицини.

Тварину залишають в живих, оскільки ветеринари протягом 10 днів спостерігають за поведінкою тварини щоб перевірити, чи хворіє вона на сказ. Якщо виявиться, що вона просто агресивна можна уникнути лікування.

Якщо вас вкусила собака, яка гуляла з господарем, то потрібно обов’язково взяти контакти господаря. або дайте йому свої. Якщо його вихованець захворів, він зрозуміє це не пізніше, ніж через 10 днів.

На жаль, зазвичай агресію виявляють бездомні собаки. Простежити за ними просто неможливо.

У випадку, коли на вас напала дика тварина (найчастіше – під час полювання), то в такому випадку тварину дійсно краще вбити. При цьому, труп потрібно відвезти ветеринарам для проведення досліджень.

  1. «Лікування сказу - це 30 болючих уколів у живіт».

Часто цим лякають дітей, щоб вони не підходили до тварин. В даний час ніяких 30 уколів від сказу не існує. Сьогодні для профілактики сказу роблять лише 5-6 безболісних уколів в плече.

Сучасна схема екстреної профілактики сказу: обробка ураженої ділянки, потім лікувально-профілактична імунізація – шестиразове введення антирабічної вакцини (обов'язково в день укусу (!), після чого на 3, 7, 14, 30 і 90-й день. В особливо небезпечних випадках - додатково одноразове введення антирабічного імуноглобуліну (в день укусу).

Однак, не все так просто. Протягом періоду щеплень (близько півроку), людині не можна перевтомлюватися, вживати спиртне (воно знешкоджує дію вакцини), купатися в басейні і водоймах, ходити в тренажерний зал і займатися спортом.

  1. «Сказ можна вилікувати».

Сказ – невиліковна хвороба, від якої кожні 10 хвилин в світі гине одна людина. Сказу можна уникнути, але тільки в тому випадку, якщо вчасно (до появи перших симптомів) провести лікувально-профілактичну вакцинацію.

Так як лікування не дає ефекту, найважливіше значення відводиться профілактиці сказу.

Крім того, в обов'язковому порядку щеплюються люди, що мають професійну необхідність працювати з тваринами - мисливці, ветеринари, собаколови.

Як потрібно діяти при укусі твариною?

Якщо відбулося ослинення шкіри чи слизових оболонок, або укус чи подряпина твариною, навіть зовні здоровою, а тим більше бродячою, безпритульною чи дикою, або якщо є підозра, що вона хвора на сказ, необхідно:

  • поранену поверхню ретельно промити водою з милом (чи детергентом) інтенсивно намилюючи протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани промити струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Обробити краї рани антисептиком, але не припікати та не оброблювати 70 %-вим етиловим спиртом чи 5 %-вим розчином йоду.
  • накладають на рану стерильну пов'язку;
  • в найкоротший термін звернутися до найближчого медичного закладу.
  • якщо є підозра захворювання домашніх тварин, звертайтеся до найближчої ветеринарної лікарні вашої зони обслуговування.
з/пНазва структурного підрозділу та посадаП.І.Б.Номер телефону
Києво-Святошинська районна державна лікарня ветеринарної медицини
1.Начальник лікарні - лікар ветеринарної медициниДавиденко Вадим Васильович096-396-43-55
Ірпінська міська державна  лікарня ветеринарної медицини
2.Начальник лікарні- лікар ветеринарної медицини-епізоотологБісюк Василь Васильович096-666-20-29
Шпитьківськаська  державна дільнична  лікарня ветеринарної медицини
3Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по хворобах молодняка та неплідності тваринГрек Олександр Васильович067-949-15-49
Боярська міська державна  лікарня ветеринарної медицини
4.Начальник лікарні- лікар ветеринарної медицини епізоотологДембовський Станіслав Анатолійович067-264-37-99
Гостомельська державна дільнична лікарня ветеринарної медицини
5.Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по хворобах молодняка та неплідності тваринКозак Микола Антонович050-728-90-44
                     Ворзельська державна дільнична лікарня ветеринарної медицини
6Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по незаразним хворобам  та неплідності тваринКулик Анатолій Романович067-452-82-12
Гнатівська державна дільнична лікарня  ветеринарної медицини
7Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по незаразним хворобам  та неплідності тваринТкаченко Павло Олександрович067-790-35-68

Важливо пам'ятати!

Своєчасна і регулярна вакцинація тварин
головний профілактичний захід боротьби зі сказом!

Статтю підготував: начальник Києво-Святошинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Ляпунов Микола Васильович

До уваги населення!

Сказ тварин і сьогодення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що на території області постійно проводяться протиепізоотичні заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. Так, спеціалісти районних державних лікарень ветеринарної медицини на території області в 2020 році провели 158394 щеплення тварин проти сказу, в тому числі: собак – 88617 гол., котів – 68577 гол., великої рогатої худоби – 1043 гол., дрібної рогатої худоби – 69 гол., свиней – 44 гол., коней – 27, єнотовидних собак – 14 гол., інших диких – 3 гол.

Також, в 2020 році на Київщині проведено осінню кампанію пероральної імунізації (вакцинації) диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розповсюдження, за допомогою літаків АН-2, їстівних принад з вакциною над лісовими та сільськогосподарськими угіддями області, за виключенням територій населених пунктів, автошляхів та водойм. Так, розповсюджено 541913 принад на території площею 21676,5 км2.

Незважаючи на низку проведених протиепізоотичних заходів, епізоотична ситуація в Київській області щодо сказу залишається напруженою і нові випадки продовжують реєструвати.

Безумовно, кожен власник домашньої тварини бажає здоров’я своєму улюбленцю, але переважно безвідповідально відноситься до проведення будь-яких профілактичних щеплень та нехтують «Правилами утримання домашніх тварин», що розробляються і затверджуються органами місцевого самоврядування. Невиконання цих двох головних складових приводить до розповсюдження сказу та наражає на небезпеку власників тварин, їх сім’ї та оточуюче населення.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертається до мешканців області та нагадує, що запорукою профілактики сказу серед домашніх тварин є своєчасне їх щеплення (вакцинація)!

Варто зауважити, що в Київській області державні установи ветеринарної медицини проводять щеплення тварин проти сказу на безоплатній основі.

Отримати послугу з вакцинації своїх домашніх улюбленців власники тварин можуть в будь-якій державній лікарні ветеринарної медицини Київської області
за наступними адресами (з посиланнями):

Білоцерківська міська державна лікарня ветеринарної медицини

м. Біла Церква, вул. Товарна, 27

(04563) 6-10-23

Баришівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Баришівка, вул. Пархоменка (Софіївська), 32

(04576) 5-18-85

Богуславська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Богуслав, вул. Стадіонна, 12

(04561) 5-14-96

Бориспільська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Бориспіль, вул. Польова, 26

(04595) 6-64-49

Бородянська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Бородянка, вул. Семашко, 149

(04577) 5-33-23

Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Бровари, вул. Металургів, 21

(04594) 6-58-60

(04594) 5-02-05

Васильківська районна державна лікарня ветеринарної медицини

с. Червоне, вул. Васильківська, 2 г

(04571) 2-47-81

Вишгородська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Димер, вул. Революції, 49

(04596) 3-15-61

Володарська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Володарка, вул. Зарічна, 82

(04569) 5-01-35

Згурівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Згурівка, вул. О. Кошового, 121

(04429) 8-09-24

(04429) 8-09-22

Іванківська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Іванків, вул. Михайлівська, 7

(04591) 5-13-93

Кагарлицька районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Кагарлик, вул. Комунарська, 58

(04573) 5-13-49

Києво-Святошинська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Вишневе, вул. Балукова, 28

+380503857863

Макарівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Макарів, вул. Фрунзе, 152

(04578) 5-14-02

Миронівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Миронівка, вул. Елеваторна, 1

(04574) 5-11-52

Обухівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Обухів, вул. Васильківська, 13

(04572) 5-69-52

Переяслав-Хмельницька районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Переяслав- Хмельницький, вул. Ярмаркова, 51

(04567) 5-66-42

Рокитнянська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Рокитне, вул. Колгоспна, 9

(04562) 5-22-78

Сквирська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Сквира, вул. Липовецька, 82

(04568) 5-18-32

Ставищенська районна державна лікарня ветеринарної медицини

смт Ставище, вул. Сумська, 3

(04564) 5-18-84

Таращанська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Тараща, вул. Червоноармійська, 51

(04566) 5-29-56

Тетіївська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Тетіїв, вул. Ак. Байраківського, 87

(04560) 6-18-68

Фастівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Фастів, вул. Житомирська, б/н

(04565) 5-52-36

Яготинська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Яготин, вул. Танкістів, 14

(04575) 5-46-58

УВАГА - СКАЗ!!!

Сказ – гостра інфекційна (вірусної природи) хвороба, загальна для людини і тварин, з ознаками ураження центральної нервової системи, завжди зі смертельним наслідком, якщо у зараженої тварини або людини почали проявлятися зовнішні ознаки.

На сказ хворіють усі дикі і домашні тварини, а також гризуни, кажани і птахи. Найчастіше людина заражається від кішок, лисиць і собак.

Вірус сказу, який потрапив в організм тварини або людини, по нервових волокнах (зі швидкістю приблизно 3 міліметри на годину) проникає в спинний, а потім головний мозок, де розмножується, викликаючи дифузний енцефаломієліт (запалення головного та спинного мозку). З мозку по нервових шляхах вірус поширюється в різні органи і тканини, в тому числі потрапляє в слинні залози, інфікуючи слину.

На жаль, лікування від сказу не існує! Щеплення від сказу хвороби на стадії появи перших симптомів вже не дають результату. Смерть настає через кілька днів після появи перших симптомів.

Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянці тіла з'являються свербіж і болі. Далі з'являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках - до року.

Існує багато хибної інформації про цю хворобу, яка активно поширюється навіть у засобах масової інформації, вводячи в оману читачів і яку необхідно спростувати:

  1. «Небезпечні тільки «божевільні» тварини».

На жаль, за зовнішніми ознаками визначити, чи небезпечна тварина для людини, неможливо. Зовнішніми ознаками сказу можуть бути: сильне слиновиділення, водо- і світлобоязнь, спроби кусати себе, параліч кінцівок, апатія, надмірна агресія або, навпаки, лагідність. Іноді симптоми можуть бути змазані або слабо виражені. Хвора на сказ тварина, не обов'язково схожа на монстра з налитими кров'ю очима та пінистою слиною з пащі.

Справа в тому, що вірус може знаходитися в слині тварини за кілька днів до появи перших симптомів. Тобто, тварина може поводитися цілком природньо, але бути ураженою. Небезпека може приховуватися в будь-якій тварині, навіть у вашому домашньому улюбленці. Тому до лікаря потрібно йти відразу після укусу будь-якою твариною.

  1. «Зараження відбувається при укусі дикою твариною».

Звичайно ж, що основне джерело сказу все-таки дикі тварини (лисиці, єнотовидні собаки, їжаки та ін.), проте, домашні тварини (кішки і собаки) також відіграють велику роль у поширенні сказу. Захворівши на сказ, дикі тварини втрачають інстинктивну обережність і підходять до людей. На жаль, не замислюючись про небезпеку, чому лісові мешканці ведуть себе як ручні домашні, люди беруть їх на руки, годують, гладять. У групі ризику, переважно, діти.

Зараження, відбувається при попаданні вірусу сказу в організм людини через слину хворих тварин при укусах, подряпинах, слизову оболонку очей, рота, носа. Вірус через пошкодження на шкірі може потрапити в організм людини навіть при контакті з яким-небудь предметом або одягом, забрудненими слиною хворої на сказ тварини (рясне слиновиділення - початкова ознака сказу!).

Саме тому, навіть якщо вас укусила або подряпала абсолютно здорова на вигляд тварина, потрібно йти до лікаря.

  1. «Тварину, яка напала або виявляє агресію потрібно знищити».

У жодному разі. Якщо на вас напала домашня тварина, то потрібно її ізолювати (закрити). Після чого негайно звернутися в найближчий травматологічний пункт. Потім зателефонувати у державну лікарню ветеринарної медицини.

Тварину залишають в живих, оскільки ветеринари протягом 10 днів спостерігають за поведінкою тварини щоб перевірити, чи хворіє вона на сказ. Якщо виявиться, що вона просто агресивна можна уникнути лікування.

Якщо вас вкусила собака, яка гуляла з господарем, то потрібно обов’язково взяти контакти господаря. або дайте йому свої. Якщо його вихованець захворів, він зрозуміє це не пізніше, ніж через 10 днів.

На жаль, зазвичай агресію виявляють бездомні собаки. Простежити за ними просто неможливо.

У випадку, коли на вас напала дика тварина (найчастіше – під час полювання), то в такому випадку тварину дійсно краще вбити. При цьому, труп потрібно відвезти ветеринарам для проведення досліджень.

  1. «Лікування сказу - це 30 болючих уколів у живіт».

Часто цим лякають дітей, щоб вони не підходили до тварин. В даний час ніяких 30 уколів від сказу не існує. Сьогодні для профілактики сказу роблять лише 5-6 безболісних уколів в плече.

Сучасна схема екстреної профілактики сказу: обробка ураженої ділянки, потім лікувально-профілактична імунізація – шестиразове введення антирабічної вакцини (обов'язково в день укусу (!), після чого на 3, 7, 14, 30 і 90-й день. В особливо небезпечних випадках - додатково одноразове введення антирабічного імуноглобуліну (в день укусу).

Однак, не все так просто. Протягом періоду щеплень (близько півроку), людині не можна перевтомлюватися, вживати спиртне (воно знешкоджує дію вакцини), купатися в басейні і водоймах, ходити в тренажерний зал і займатися спортом.

  1. «Сказ можна вилікувати».

Сказ – невиліковна хвороба, від якої кожні 10 хвилин в світі гине одна людина. Сказу можна уникнути, але тільки в тому випадку, якщо вчасно (до появи перших симптомів) провести лікувально-профілактичну вакцинацію.

Так як лікування не дає ефекту, найважливіше значення відводиться профілактиці сказу.

Крім того, в обов'язковому порядку щеплюються люди, що мають професійну необхідність працювати з тваринами - мисливці, ветеринари, собаколови.

Як потрібно діяти при укусі твариною?

Якщо відбулося ослинення шкіри чи слизових оболонок, або укус чи подряпина твариною, навіть зовні здоровою, а тим більше бродячою, безпритульною чи дикою, або якщо є підозра, що вона хвора на сказ, необхідно:

  • поранену поверхню ретельно промити водою з милом (чи детергентом) інтенсивно намилюючи протягом 10-15 хвилин. Глибокі рани промити струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Обробити краї рани антисептиком, але не припікати та не оброблювати 70 %-вим етиловим спиртом чи 5 %-вим розчином йоду.
  • накладають на рану стерильну пов'язку;
  • в найкоротший термін звернутися до найближчого медичного закладу.
  • якщо є підозра захворювання домашніх тварин, звертайтеся до найближчої ветеринарної лікарні вашої зони обслуговування.
з/пНазва структурного підрозділу та посадаП.І.Б.Номер телефону
Києво-Святошинська районна державна лікарня ветеринарної медицини
1.Начальник лікарні - лікар ветеринарної медициниДавиденко Вадим Васильович096-396-43-55
Ірпінська міська державна  лікарня ветеринарної медицини
2.Начальник лікарні- лікар ветеринарної медицини-епізоотологБісюк Василь Васильович096-666-20-29
Шпитьківськаська  державна дільнична  лікарня ветеринарної медицини
3Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по хворобах молодняка та неплідності тваринГрек Олександр Васильович067-949-15-49
Боярська міська державна  лікарня ветеринарної медицини
4.Начальник лікарні- лікар ветеринарної медицини епізоотологДембовський Станіслав Анатолійович067-264-37-99
Гостомельська державна дільнична лікарня ветеринарної медицини
5.Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по хворобах молодняка та неплідності тваринКозак Микола Антонович050-728-90-44
                     Ворзельська державна дільнична лікарня ветеринарної медицини
6Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по незаразним хворобам  та неплідності тваринКулик Анатолій Романович067-452-82-12
Гнатівська державна дільнична лікарня  ветеринарної медицини
7Завідувач лікарні - лікар ветеринарної медицини по незаразним хворобам  та неплідності тваринТкаченко Павло Олександрович067-790-35-68

Важливо пам'ятати!

Своєчасна і регулярна вакцинація тварин
головний профілактичний захід боротьби зі сказом!

Статтю підготував: начальник Києво-Святошинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Ляпунов Микола Васильович

Адреса
вул. Київська,138, с. Гатне, Фастівський р-н, Київська обл., 08160
Телефон/факс

(044) 251 05 11

КоНТАКТ-центр

-