ПАМ’ЯТКА щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Шляхом передачі кишкових інфекцій є споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  

     Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

     Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:

     Перший крок - Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу

  • мийте руки після відвідування туалету

  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.

  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 

      Другий крок - Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів

  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками

  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

      Третій крок - Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти

  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.

  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим

  • ретельно підігрівайте приготовану їжу

Четвертий крок - Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години

  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.

  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику

  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

П'ятий крок - Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду

  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти

  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими

  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

     Купайтеся у безпечній воді, у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.    

     Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

     При виникненні перших симптомів звертайтеся до лікаря.  

     Будьте здорові!

 

Головний спеціаліст відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Києво- Святошинського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області                                                                                            Ганна Анатоліївна Яцюк

 

« повернутися до списку новин

Логін: *

Пароль: *