Новини

Ботулізм – небезпечна харчова токсикоінфекція

8-08-2017, 14:11

Ботулізм – харчова токсикоінфекція, що вражає центральну нервову систему та
призводить до паралічу м'язів, у випадках відсутності своєчасного звернення та
самолікування може наступити смерть. Місцем постійного перебування збудника –
клостридії ботулізму є ґрунт, звідки вони потрапляють у воду, овочі, гриби, а далі в
шлунок людини, тварин, птахів та риби. Захворювання викликає не збудник, а його
токсин. За всіх оптимальних умов швидкість токсиноутворення є досить значною і
становить 12-24 год. За відносно короткий проміжок часу в харчовому продукті може
утворитися один з найбільш сильнодіючих природних токсинів.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий
тракт, однак два випадки, що трапляються зрідка – ботулізм грудних дітей, у яких токсин
продукується в кишечнику вегетативними формами збудника, і ранковий ботулізм, коли
розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в тканинах рани, що
нагноїлася.
Особливістю збудника хвороби є те, що в одній і тій ж банці консервів токсин
накопичується гніздами. Тому одні люди, споживаючи консервовані продукти з однієї і
тієїж банки, хворіють, а інші – ні.
Ознаки хвороби можуть з'явитися через кілька годин, а інколи навіть через 14 діб
після вживання недоброякісної їжі. Початкові ознаки – головний біль, сухість у роті,
слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується
незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – запори, що не піддаються дії
очисної клізми та проносних засобів. Різко погіршується зір, з'являється двоїння в очах
(«сітка перед очима», «туман»), іноді косоокість, зіниці розширюються. Хворий відчуває
сухість у роті, голос стає гугнявим, осиплим, а іноді зникає зовсім. Хворому стає важко
ковтати, дихати, важко рухатися, наростає м'язова слабкість.
Слід зауважити, що в Україні впродовж останніх років як чинник передавання
ботулізму домінують м'ясні вироби, друге місце займає – риба і рибопродукти, третє –
гриби, далі інші продукти харчування. Як же вберегтися від цієї небезпечної хвороби?
Для цього існує ряд простих способів які є основою в профілактиці ботулізму.
Перш за все, консервуючи продукти харчування в домашніх умовах, потрібно
пам'ятати, що для цієї мети використовується лише доброякісні овочі, ягоди, фрукти, які
необхідно ретельно промити у великій кількості проточної води, очистити від залишків
ґрунту. Необхідно використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі,
цукру і кислоти, які перешкоджають накопиченню токсину в консервованій продукції.
М'ясо та рибу можно консервувати лише в герметично закритих банках в автоклаві при
певній температурі та тиску. По можливості необхідно уникати консервування грибів та
інших продуктів, які важко відчистити і обов'язково використовувати кислоту під час їх
консервування. Зберігати консерви приготовлені в домашніх умовах при низьких
температурах. Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також м'ясні та рибні
продукти виготовлені в домашніх умовах «з рук» на вулицях і ринках. Не купуйте в
магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.
У випадку виникнення перших ознак харчового отруєння ні в якому разі не потрібно
займатись самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи
за медичною допомогою.
Необхідно пам'ятати хворобу легше попередити, ніж лікувати. Використовуючи
вказані поради Ви збережете своє здоров'я і здоров'я близьких.

Демченко Таїсія Павлівна
Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Києво- Святошинського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби

НА СТОРОЖІ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ Дата створення: 06:45 08.07.2019
ГАТНЕ – МОЯ КОЛИСКА, ШКОЛА – МОЄ ЖИТТЯ Дата створення: 12:57 06.07.2019
РОБОТА ОПІКУНСЬКОЇ РАДИ СЕЛА Дата створення: 12:30 06.07.2019
Обережно, БОТУЛІЗМ! Дата створення: 12:14 20.06.2019
Міжнародний День захисту дітей Дата створення: 08:15 10.06.2019
День села у Гатному Дата створення: 10:11 27.05.2019

Логін: *

Пароль: *